Kalendar radova u ružičnjaku

Jednostavan vodič iz meseca u mesec koji se može koristiti kao pomoć i smernice tokom cele godine, što će omogućiti da vaše ruže uvek budu u najboljem izdanju!

JANUAR

Do kraja meseca trebali biste imati za cilj da završite sa godišnjim postepenim orezivanjem formiranih ruža puzavica i penjačica koje cvetaju na prirastu iz tekuće sezone (Prva grupa).

Januar je takođe dobro vreme za planiranje kako će vaša bašta izgledati tokom leta, pa se pobrinite da obezbedite najnovije kataloge koji će vas nadahnuti u tome.

FEBRUAR

Rezidba, rezidba i još rezidbe! Sve formirani grmove i žbunove koji obnavljaju cvetanje treba redovno orezati tokom ovog meseca. Kao opšte pravilo, grmolike ruže treba skratiti na približno 5 do 7 pupoljaka od osnove biljke, a žbunaste ruže treba prorediti, skratiti mlađe stabljike za trećinu, a starije stabljike seći još kraće.

Malčiranje je takođe dobro raditi u ovo doba godine jer će pomoći u zadržavanju vlage u zemljištu pošto temperature počinju da rastu u narednom periodu. Malčiranje će vam istovremeno pomoći u suzbijanju korova.

MART

Ukoliko svoje ruže niste orezali ranije, prva polovina marta je krajnji rok da se taj posao završi. Kako vaše formirane ruže izlaze iz stanja mirovanja i oživljavaju, trebalo bi da primenite visoko azotno đubrivo u cilju njihovog prihranjivanja. Ova prihrana će vašim ružama omogučiti dodatni priliv hranljivih sastojaka, što podstiče rast i formiranje prelepih cvetova.

Mart takođe signalizira da se približava kraj sezone sadnje ruža golih korenova, tako da bi bilo dobro da bi svaku planiranu sadnju takvih biljaka trebalo završiti što pre.

APRIL

Prva polovina aprila je krajnji rok za sadnju ruža. Izuzetak su kontejnerske sadnice koje se mogu saditi tokom cele godine.

Kako vreme postaje sve toplije, obratite pažnju na štetočine i bolesti. Prevencija je uvek bolja od lečenja! U slučaju potrebe tretirajte insekticidom ili fungicidom. Dobra primena mera nege će pomoći da vaše ruže napreduju bez problema.

MAJ

Počinje cvetanje. Sada je najbolje vreme za nabavku kontejnerskih ruža u kojima ćete moći da uživate celo leto.

Kućice za bube

Kontrola  štetočina: da li ćete odabrati organski način ili primenu insekticida? Za koji god način da se odlučite, svakako bi trebalo da razmislite o uvođenju prirodnih predatora i parazita koji napadaju štetne insekte u svoju baštu. Dodavanje kutija za bube kako biste privukli prirodne predatore je dobar početak ako želite da idete organskim putem. Pametan izbor biljaka koje ćete gajiti zajedno sa vašim ružama takođe može mnogo pomoći. Biljke poput suncokreta ili Dragoljuba (Tropaeolum majus) privlače štetočine poput lisnih vaši i na taj način drže ih daleko od vaših ruža. Za druge biljke poput nevena (kalendula), mente i vlašca poznato je  da odvraćaju štetočine, jer ne vole njihov miris.

U maju se takođe započinje sa tečnom prihranom. Ruže su biljke koje vole veće količine hranljivih materija, pa bi tokom letnjih meseci ruže trebalo prihranjivati svake dve nedelje hranivima sa većim sadržajem kalijuma.

JUN

Zalivajte po potrebi, prihranjujte na svake dve nedelje, sedite u bašti i uživajte…

JUL

Počinje uklanjanje precvetalih cvetova! Ako ruža ne proizvodi bočne izbojke, biće joj potrebno redovno uklanjanje precvetalih cvetova. Ovaj postupak pomaže i ubrzava formiranje novih cvetova. Nekome ovo može izgledati kao „smaranje“ ali, iako je zahtevan posao, veoma se isplati.

Redovno zalivajte i prihranjujte svoje ruže i čuvajte se štetočina, posebno tripsa i grinja jer je druga polovina jula najčešće period kada se oni pojavljuju na ružama.

AVGUST

U ovo doba godine trebalo bi da orezujete i usmerite svoje puzavice i penjačice koje cvetaju jednom godišnje jer one cvetaju na izbojcima iz prethodne sezone (Druga grupa).

Kraj avgusta je obično vreme kada se ruže poslednji put prihranjuju kako bi se podstaklo konačno cvetanje.

Pepelnica i rđa takođe mogu početi da predstavljaju problem u ovo doba godine. Ukoliko ste vršili redovno preventivne tretmane, možda nećete imati njihovu pojavu. Međutim, ako vidite rane znake ovih bolesti, uklonite i uništite pogođeni biljni materijal, jer će to pomoći da se smanji širenje bolesti.

SEPTEMBAR

Kod nas septembar često zna biti prijatan i da odgovara ružama. Relativno topli dani sa svežim jutrima i te kako odgovaraju ružama i podstiču njihovo cvetanje. Iskoristite lepo vreme da uživate u bašti i predivnim cvetovima.

OKTOBAR

Ovo je mesec kada svoje ruže možete lagano da orežete u pripremi za zimske mesece – uklanjanjem približno 30 cm sa vrha formiranih biljaka pomoći će da se zaštite od oštećenja prouzrokovanih snegom i mrazom tokom zimskih meseci. Možda se pitate zašto ih sada ne biste jako orezali? Jednom orezani, sveže posečeni vrhovi su osetljivi i mogu se oštetiti mrazom, što može dovesti do odumiranja.

Oktobar je i pravo vreme je da organski uredite baštu! Uklonite bolesno lišće sa biljaka i pokupite svo lišće koje je palo na tlo. Obavezno iznesite ovo lišće van vaše bašte, jer se mnoge bolesti ruža, poput crne pegavosti, svake godine razmnožavaju iz spora gljivica na obolelim listovima koji su ostali na biljci ili su pali i prezimili u zemlji. Ruže će uskoro ući u svoju uspavanu sezonu; stoga je ovo idealno vreme za pripremu terena.

NOVEMBAR

Tradicionalno je ovo najbolje vreme za sadnju ruža golog korena. Dobar korenov sistem formira se kada se ruže sade dok je tlo još uvek relativno toplo i vlažno, pri čemu će vas dobar koren neizbežno nagraditi prvoklasnom biljkom. Ovo je takođe vreme za eventualno presađivanje starijih ruža i zamenu gornjih dva ili tri centimetra komposta ruža uzgajanih u saksijama.

DECEMBAR

Ovo je uvek miran mesec u bašti, stoga je savršeno vreme da se pozabavite održavanjem alata, naoštrite makaze i proverite ostali alat koji vam je neophodan tokom sezone. Isto tako imaćete vremena i da pročitate ponešto novo o gajenju ruža i održavanju bašte.