Lepa i otrovna Anđeoska truba

Brugmansija ili Anđeoska truba je neobična i izuzetno dekorativna biljka. Vodi poreklo iz Južne Amerike, sa područja Anda (Čile, Kolumbija). Samim pogledom na biljku i njene krupne cvetove odmah će vam biti jasno kako je dobila ime. Naime, njeni cvetovi podsećaju na trube a zbog svog predivnog izgleda su nazvane anđeoske. Osim što je dekorativna ona je ujedno i otrovna.

Anđeoska truba

Prelepi dekorativni cvetovi u obliku truba

Cvetovi mogu biti jako krupni (do 25 cm dužine) i različitih boja (beli, žuti, krem, rozi, narandžasti,…). Vrlo su intenzivnog i opojnog mirisa. Miris je izraženiji tokom većeri a nakon polivanja. Cveta tokom cele godine, od proleća do zime. Na mestu cveta formira se plod koji je sličan plodu kestena ali nema bodlje. Listovi su krupni, mesnati i maljavi („dlakavi“).

U svom prirodnom staništu može da izraste u omanje drvo. Kod nas se uzgaja u saksijama i njena visina ne prelazi 2 metra. U saksijama se gaji iz tog razloga što ne podnosi niske temperature. Pri temperaturama ispod nule izmrzava i propada. Osim što može imati formu drveta, brugmansija se može gajiti i u formi žbuna.  

Sklonite je sa sunca

Brugmansiji odgovara pozicija sa jutarnjim suncem. Važno je da ne bude izložena direktnom suncu, jer listovi mogu dobiti opekotine i požuteti. Zato joj u bašti odgovara mesto u hladu, a isto tako se može gajiti na terasi ako je ona zaklonjena od direktne sunčeve svetlosti.  

Brugmansiji je potrebno dosta vode

Ovo je naročito izraženo tokom toplih letnjih dana kada je neophodno skoro svakodnevno zalivanje. Naravno, interval zalivanja zavisi i od veličine saksije, veličine biljke, sastava zemljišta u saksiji. Vodite se logikom da se zemlja u saksiji ne sme osušiti.

Tokom hladnih dana interval između zalivanja se povećava jer se i zemlja sporije isušuje. Tada je dovoljno da zemlja bude tek toliko vlažna da biljka ne opusti listove.

Cvet Brugmansije anđeoske trube

Cvetovi Brugmansije su izuzetno krupni

Zemljište mora biti plodno

Ako to nije slučaj cvetanje može biti umanjeno ili čak u potpunosti izostati. Tokom sezone preporučuje se đubrenje u intervalu jednom u dve nedelje. Pri tome se koristi đubrivo za cvetajuće biljke.  

Unesite je tokom zime

Preko zime, mora biti na prohladnom mestu, dakle u negrejanoj prostoriji. U tom periodu idealna temperatura je 5-10 stepeni. Pri nižim temperaturama može doći do izmrzavanja dok pri višim može doći do kretanja izdanaka. Ovi izdanci će biti lošeg kvaliteta i oni samo iscrpljuju biljku.

U proleće nakon što je iznesemo iz prostorije u kojoj je prezimila ili nakon cvetanja, treba je orezati. To se radi tako što se jednogodišnje grane skrate na pola ili na 3-4 pupoljka. Na taj način se održava forma biljke. Budite oprezni kada to radite jer smo već napomenuli, ali nije zgoreg ni da ponovimo, svi delovi biljke su otrovni.  

Lako se razmnožava

Koliko je laka za uzgajanje, toliko se lako i razmnožava, i to semenom ili reznicama. Razmnožavanje semenom je sporije u odnosu na razmnožavanje reznicama.

Reznice se prave tako što orezane grane skraćujemo na 15-20 cm a zatim ih držimo u vodi dok ne puste žile. Kada se ožile, reznice sadimo u zemlju. Na ovaj način imamo veliki procenat prijema reznica.  

Brugmansija ili Datura

Brugmansija se ako niste dobro upućeni može pomešati sa daturom. Jako su slične ali ih možete razlikovati po položaju cveta. Kod brugmansije je obešen i visi ka dole, dok je kod dature okrenut ka gore. Razlikuje se i plod koji kod brugmansije nema bodlje, dok ih plod dature ima i podseća na veliki čičak.

Cvet Dature

Cvet Dature je, za razliku od Brugmansije, okrenut ka gore