Oprez! Ovo cveće je otrovno

Cveće koje zbog atraktivnosti gajimo u našim baštama ili balkonima često, bez da to znamo, ima i otrovna svojstva. Ne znači da je uvek opasno gajiti ove vrste ali je i te kako poželjno imati u vidu i ovu njihovu stranu.

Glicinija

Složićete se da je glicinija prelepog dekorativnog izgleda. Svojim prelepim kaskadnim cvetovima pleni pažnju svih koji je ugledaju. Ipak, cela biljka je otrovna. Podaci iz raznih izvora pokazuju da će onog ko jede delove ove biljke snaći mučnina, proliv, povraćanje i grčevi.

Digitalis, naprstak

Predivni cvet koji naraste do metar visine je jedan od čestih ukrasa naših bašti. Mnogi neznaju da su njeni listovi komercijalni izvor za lekove za srce. Ukoliko pojedete bilo koji deo ove biljke imaćete problema sa srcem, a pre toga i mučninu, povraćanje, proliv i bol u ustima.

Hortenzija

Često viđen grm u baštama. Prelepi cvetovi plave, roze ili bele boje i krupni listovi nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Iako deluje bajkovito ako kojim slučajem pojedete cvet osetićete bol u stomaku. Često se javljaju i drugi simptomi: povraćanje, svrab kože, slabost i znojenje. Po nekim podacima može nastupiti koma ili doći do napada sličnih epileptičnim. Može ugroziti i krvotok.

Đurđevak, đurđica

Ko nezna za Đurđevak? Opevan i u pesmama, ali mnogi nisu upoznati sa tim da je otrovan. Cela biljka je otrovna. Neće napraviti neku veliku štetu ali ako ga pojedete verovatno ćete osetiti mučninu, bol u ustima i trbuhu, proliv,grčeve a može doći i do povraćanja. Otkucaji srca mogu se usporiti i postati nepravilni.

Flamingov cvet, anturijum

Ovo je tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcoliko mesnatim listovima i najčešće crvenim cvetovima. Ako je pojedete u poćetku ćete osetiti peckanje u ustima koje vremenom izaziva plikove. Otrov deluje na glas, izaziva promuklost, a oticanje sluznice može dovesti i do gušenja. Većina simptoma vremenom nestaje, a bol može ublažiti hladna tečnost i namirnice kao što su semenke lana ili tablete protiv bolova.

Hrizantema

Predivnih boja i različitih oblika cveta, hrizantema je našla mesto u skoro svakoj bašti. Ko ima problema sa zečevima može je posaditi jer je zečevi izbegavaju u širokom luku zbog njene otrovnosti. Može prouzrokovati pojavu sraba i oteklina.

Fikus

Fikus u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a mlečni sok gotovo svih vrsta u dodiru s kožom izaziva svrab i pojavu otoka. Dođe li do trovanja, potrebno je posetiti lekara.

Narcis

Narcis je otrovan ukoliko se pojedu lukovice. Pojedete li veću količinu lukovica narcisa, imaćete grčeve, proliv i povraćanje. Simptomi su još i glavobolja, mišićna slabost i zamućen vid, a narcisov otrov utiče i na rad srca.

Naravno, ovo nisu sve vrste koje su otrovne ali su najčešće gajene. Ukoliko znate za još neke ukrasne biljke koje su otrovne, molimo Vas da ih dodate u komentarima i ukratko opišete njihovu otrovnost. Nekome će sigurno značiti.

Prolećno uređenje bašte i terase

Bašta veselih boja na terasi ili u lođi učiniće da stan dobije svoju oazu mira i odmora, a fasada zgrade novi, lepši izgled.

Čim grane prvo prolećno sunce, vreme je da se razmišlja o kombinacijama cveća za sadnju u bašti. Osnovni moto kojim se treba rukovoditi je da treba pustiti mašti na volju i slobodno eksperimentisati. Samo je jedno pravilo: vaš je izbor boja i vi odlučujete hoćete li kombinovati različite biljke istih nijansi ili ćete složiti kontrast.

Pejzažne arhitekte kažu da je sada pravo vreme da se u cvećarama izabere cveće boja i oblika koji vam se dopadaju, a uklapaju se u izgled i veličinu terase.

Najbolji izbor za balkone i terase

Za balkone su namenjene biljke koje ne idu visoko i koje nemaju duboko korenje, jer rastu u ograničenom prostoru. Pri kupovini biljaka obratite pažnju na mesto na kojem želite da ih zasadite (sunčano, polusenovito, senovito), na vreme i dužinu trajanja cvetanja, boju cvetova, visinu i oblik bokora.

Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Preporuka je kombinacija pink, narandžaste i crvene boje, ali takođe lepi efekti mogu se postići i samo jednom vrstom cveća.

U prizemlju…

Ako se prozori nalaze u prizemlju, ili na prvom spratu i blizu ulice, treba izabrati cveće nežnijih boja i sitnijih cvetova i listova, dok za prozore i balkon na trećem, četvrtom ili petom spratu, koji su dosta odmaknuti od ulice, treba izabrati biljke jarkih boja, krupnijih cvetova i listova, kao i biljke čije stabljike ne stoje uspravno nego padaju.

… i na višim spratovima

Biljke i cveće na balkonima iznad osmog sprata više su izloženi suncu i vetru, pa se zato preporučuju niže vrste, kao što su ageratum, lobelije, niska kadifica, sedumi, prkos ili perena.

Na suncu…

Za sunčane terase se preporučuju petunija, sulfinija, kadifica, ageratum, lobelija, muškatla, verbena, prkos, salvije, niske dalije, begonija semperflorens, dragoljub, lotus, a od višegodišnjih vrsta lantana, ruža, vanila, viseća muškatla, bugenvilija, hibiskus. Od biljaka puzavica predlažu se klematis, ladolež i mirisni grašak, a od citrusa limun i manadrina.

… i u polusenci

Na terase koje su preko dana u polusenici treba saditi lobeliju, ukrasnu koprivicu, kadifice, lepog jovu, zevalice i noćne frajle, a od višegodišnjih vrsta treba izabrati hortenziju, hostu, fuksiju, astilbu, geranijum, bršljan, gomoljaste begonije i englesku muškatlu.

Kao viseće balkonske biljke preporučuju se sulfinije, begonije pendule, mindušice, lotus, prkos, dragoljuba, verbene, viseće muštakle, hederu, asparagus, ali i jestive viseće jagode.

Izaberite pametno

Prostor za uređenje terase najčešće je vrlo ograničen. U tom slučaju važno je izabrati određenu paletu i količinu bilja i vrstu materijala kako se ne bi dobio neželjeni rezultat – neukus i prenatrpanost.