Česta pitanja

Ovde možete pogledati najčešća pitanja koja dobijamo i odgovore na njih.

Važno

Sadnice se šalju u stanju fiziološkog mirovanja, tj. nakon opadanja listova i završetka vegetacije. Ovo je važno iz razloga što su takve sadnice pripremljene za zimu, manja je mogućnost njihovog izmrzavanja i sušenja usled stresa koji bi bio prouzrokovan ranijim vađenjem iz rasadnika.

Pre slanja vršimo pripremu sadnica ruža za sadnju tako što orezujemo grane i koren. Koren se pakuje u vlažni supstrat i obmotava streč folijom. Prethodno prekraćene grane se oblažu parafinom (najčešće zelene boje).

Ovo radimo kako bi biljke sačuvali od mogućeg isušivanja tokom transporta i da bi one do vas stigle u najboljem mogućem stanju. Još jedna prednost ovakve pripreme sadnica je što ih ne morate zasaditi istog dana kada ih primite, već one mogu tako ostati 3-5 dana. Duže čuvanje i odlaganje sadnje ne preporučujemo.

Pri sadnji je obavezno ukloniti streč foliju i supstrat koji se nalazio oko korena. Ostanak supstrata može, tokom vremena, dovesti do pojave gljivica i čak propadanja korena i sušenja biljaka.

Parafin koji se nalazi na granama ne uklanjati. On štiti biljku od isušivanja tokom zime, a i sam će se otopiti na proleće sa toplim vremenom i kretanjem vegetacije.

 • Koliki je iznos poštarine?

  Iznos poštarine se obračunava na osnovu mase paketa po važećem cenovniku kurirske službe koja vrši dostavu paketa.

 • Na koji način šaljete poručene sadnice?

  Poručene sadnice šaljemo kurirskim službama, opcijom „Danas za sutra“.

 • Na koji način mogu da platim svoju porudžbinu?

  Porudžbine se plaćaju pouzećem, gotovinski, kuriru pri dostavi sadnica.

 • Da li postoji minimum za poručivanje i dostavu?

  Minimum za poručivanje i dostavu je 10 sadnica ruža.

 • Na poručenim sadnicama se nalazi „nešto zeleno“. Da li to treba da se skine?

  Pri pakovanju ruže se parafinišu u cilju zaštite od isušivanja. Ovaj sloj nije potrebno skidati, sam će se otopiti na proleće sa kretanjem vegetacije i nešto višim temperaturama.

 • Da li supstrat u kom su ruže stigle treba odvojiti pre sadnje?

  Ruže se pakuju u vlažnu piljevinu radi zaštite od isušivanja tokom transporta. Poželjno je ovaj supstrat odvojiti neposredno pre sadnje ruža.

 • Nisam dobio ono što sam naručio!

  U slučaju bilo kakvih problema sa pošiljkom, molimo da nas što pre, a najdalje u roku od 24h kontaktirate. Pogledajte odeljak Reklamacije.

 • Da li sadnice ruža koje prodajete imaju „papire“.

  Da. Sadnice ruža koje prodajemo su isključivo iz registrovane proizvodnje i kontrolisane od strane nadležnih stručnih službi.

 • Da li je moguće lično preuzimanje poručenih sadnica ruža?

  Moguće je isključivo na našoj lokaciji uz prethodni dogovor.

Imate dodatnih pitanja koja nisu ovde navedena? Kontaktiraje nas!