10 stvari na koje MORATE obratiti pažnju kada kupujete kosilicu za travu

Košenje je najvažnija mera održavanja travnjaka, ali … Šta se dešava kada karakteristike kosilice nisu prilagođene veličini i obliku travnjaka? Travnjak će izgledati neuredno a Vi ćete se namučiti. Možda ćete i opsovati. Jedno je sigurno, zgadiće vam se i košenje, i trava, i… I u jednom trenutku ćete morati to da ponovite. Trava raste, zar ne?

Da se takve situacije ne bi događale, potrudili smo se da vam ukažemo na šta da obratite pažnju pri kupovini kosilice.

Ne možete tek tako otići u prodavnicu i reći: „Dajte mi jednu kosilicu za travu“. Na tržištu se može naći veliki broj modela po različitim cenama! Ovim tekstom ćemo Vam pomoći da suzite izbor i odaberete odgovarajuću kosačicu za svoj travnjak. Pa da krenemo…

1. Koliki je vaš travnjak?

Ili koliko brzo možete da ga pokosite? Veličina travnjaka je bitna stavka. Nije isto ako morate da kosite par ari ili znatno veću površinu od nekoliko desetina ari ili čak nekoliko hektara. Logično je da će vam sa jednom istom kosilicom, tj. istim modelom trebati više vremena za veću površinu.

Ovde još morate i imati u vidu da trava brzo raste i neophodno je njeno često košenje. Čak i leti morate da je kosite na 15-20 dana. Dakle, manja kosačica je gutač Vašeg vremena na većoj površini.

2. Kakvog je oblika i rasporeda vaš travnjak?

Ukoliko je vaš travnjak razuđen, tj. ima mnogo prepreka u vidu leja, žardinjera, ružičnjaka, stabala, trebaće Vam kosačica sa kojom možete dohvatiti sve zone travnjaka. Ako je ovakva situacija i u vašem travnjaku, doći ćete u sitaciju da neke delove ne možete lako dohvatiti. Ovde i te kako pomaže trimer. Na svu sreću, na tržištu se mogu naći trimeri za ovu namenu po jako povoljnoj ceni.

Ujedno, kosilica mora biti lagana zbog lakšeg okretanja i manevrisanja u takvom prostoru. Za travnjak pravilnog oblika možete koristiti veću kosilicu.

3. Električna ili motorna (benzinska) kosilica?

Za manje površine je dobar izbor električna kosilica. Ovde moramo uzeti u obzir i da li imamo struju u blizini. Ako je nemamo, izbor pada na benzinsku kosilicu. Ako imamo struju a ujedno i veću površinu travnjaka treba razmisliti i o razvlačenu odgovarajućeg kabla svaki put kad treba kositi travnjak. Da li Vam to stvarno treba?

Električne kosačice su lakše a benzinske teže. Samim tim što su teže zahtevaju veću fizičku snagu za manevrisanje.

Košenje trave može biti fizički zahtevno ako je kosačica veća i „na guranje“

4. Samohodna ili kosilica na guranje?

Noviji i veći modeli imaju sopstveni pogon i sa njima je košenje znatno lakše. Naravno, kosilice na guranje imaju prednost kod manjeg travnjaka sa više prepreka jer se njima lakše i bolje upravlja. Samohodne kosilice su bolji izbor za veće i otvorene travnjake, bez ili sa malo prepreka, zahtevaju manje fizičke snage i brže su.

5. Veličina je bitna!

Kada kažemo veličina mislimo na prečnik noža kojim se seče trava i koji se izražava u centimetrima. Što je nož veći i brzina šišanja trave je veća. Sa većim nožem povećava se i veličina kosilice. Ako se odlučite za veću kosilicu gledajte da bude samohodna. U suprotnom ispustićete dušu gurajući je.

6. Kolika je trava?

I te kako bitno pitanje. Ako trava nije redovno košena, velika je i jaka, samim tim trebaće vam veća i jača kosilica koja tu travu može da pokosi. U suprotnom, može doći do njenog zagušenja i, posledično, do pregorevanja. Za visoku travu je čak bolji izbor koristiti trimer.

Nekad je trimer bolji izbor

7. Snaga motora

Snaga motora se izražava u konjskim snagama – KS. Jednostavno je zaključiti da će za velike travnjake koji nisu redovno košeni biti potrebna veća kosačica sa jačim motorom. Međutim, ako svoj travnjak održavate redovno, i kosilice s manjom snagom motora lako će obaviti svoj posao. Tada možete više uštedeti i nabaviti jeftiniju kosilicu.

8. Sa ili bez korpe za sakupljanje trave?

Kod većine modela korpa se lako skida pa je svakako bolje kupiti kosilicu sa korpom. Bitnija stvar je veličina korpe. Ako je korpa mala, bićete prinuđeni da često prekidate košenje kako bi je ispraznili. Ako ne želite da sakupljate travu, jednostavno skinete korpu i kosite.

Kosilica za travu sa korpom

Glavna prednost sakupljanja trave u korpu je predivan travnjak koji ostaje potpuno čist nakon košenja.Nema ostataka pokošene trave, nema površinske mahovine i već na prvi pogled vaš travnjak izgleda savršeno.

9. Plastična ili metalna kosačica?

I pored toga što je nešto teža, svakako je bolja metalna kosačica. Ako je travnjak dobro negovan i redovno košen a ujedno male površine, posao će vam završiti i plastična kosačica.

Važno je da obratite pažnju na nož za šišanje trave i da on bude od metala jer se po potrebi može naoštriti. U slučaju da naiđete na neki kamen, plastični nož će susret sa njim teško preživeti.

10. Cena

Pre nego što se posvetite ceni definišite kakva kosilica odgovara vašim potrebama. Ako vam je cena na prvom mestu napravićete pogrešan izbor, kupićete jeftinu kosilicu koja ne može da odradi ono što Vama treba. Sasvim je druga priča ako znate tačno šta tražite, tada možete naći kvalitetnu kosilicu po dobroj ceni.

Svakako je naša preporuka da kupite kvalitetnu brendiranu kosilicu sa garancijom. Ako kupite nekog neproverenog „kineza“ može vam se obiti o glavu i tada će vas popravke koštati i više od nove kosilice. A to sigurno ne želite.

Smatrate da pri kupovini kosilice treba obratiti pažnju na još nešto?

U tom slučaju ostavite komentar ispod teksta. Biće nam drago da ga objavimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.